donderdag 8 oktober 2009

Recycling

Wij proberen om er een beetje op te letten wat we weggooien en hoe. Zo hebben we een composthoop (en een keukenrestjes-verwerkingseenheid voor groenten zijnde onze twee nijnen ;-) ), we houden het papier apart, het glas ook, de batterijen en het chemisch afval en vanaf volgend jaar kan het plastic ook nog apart aangeboden worden.
We hebben in onze trapkast twee stevige plastic bakken staan op een schap; eentje voor oud papier en eentje voor leeg goed (statiegeld en glasbak). Als we boodschappen gaan doen nemen we allebei mee met de oogst van die week. Ik loop dan vast de winkel in en begin met de boodschappen, Mr. Penny gooit het oud papier en het glas in de containers die buiten staan en levert dan de flessen in. Dan zoekt ie mij op in de winkel en heeft hij weer mooi zijn winkeltijd kunnen inkorten (Mr. Penny haat winkelen in eigenlijk welke winkel dan ook, alleen z'n favoriete bouwmarkt trekt hij zo'n 15 tot 20 minuten lang en dan wordt het ook vervelend).
De plastic bakken gaan dan weer in het karretje en daar gaan de boodschappen weer in (mee naar huis). Achter de kassa's staat een batterij-ton en ik heb uitgevonden dat de hals van een glazen sausflesje mooi op die ronde opening past die erin zit. Lege batterijen bewaren wij dus in een schoongemaakt sausflesje, dan hoef ik in de winkel dat ding alleen maar om te keren daar i.p.v. alle batterijen per een of twee in die bak gooien. Gemak dient de mens. Nou weet ik natuurlijk dat oplaadbare batterijen beter zijn, maar wij gebruiken de "normale" nog wel voor het fototoestel, de klok en de afstandsbediening, als daar de oplaadbare in leeglopen is dat niet zo handig. (Wij vergeten sowieso altijd ofwel het fototoestel of we vergeten het in de auto ofwel we vergeten gewoon helemaal ergens foto's van te maken en slepen het ding de hele dag rond, als we ook nog aan het opladen van de batterijen moeten denken hebben we straks echt nergens foto's van)

Maar niet alles gaat meteen bij het afval bij ons.
Brieven en ander papier dat maar aan een kant bedrukt is, leg ik bij de printer, op de andere kant print ik dan dingen die niet zo belangrijk zijn. Ik maak er ook kladblaadjes van, ik vouw ze scherp en scheur ik dan in 4-en, dat gaat op een stapeltje bij elkaar, handig als kladblaadjes of voor (boodschappen)lijstjes.
Op het werk vouwde ik wel eens restpapier dubbel met de witte zijde naar buiten, perforeerde ze aan de "open" kant (dus niet bij de vouw) en dan deed ik twee touwtjes door de gaatjes heen als binding, dan heb je een handig notitieblok/schrift. Handig voor telefoonnotities enzo, kun je altijd je originele aantekeningen terugvinden en eventueel telefoonnummers.
Ik heb sinds een jaartje eindelijk een papierschepraampje gevonden (in Denemarken, 3 weken later uiteraard ook eentje gezien in Nederland voor de helft van de prijs) dus nu recycle ik ook wel eens oud papier door er nieuw van te maken (ik doe er een beetje (voedings)kleurstof bij). Dat zelfgeschept papier is weer heel leuk om creatieve dingen of mooie enveloppen van te maken. Als ik een boek moet inpakken voor verzending (ik verkocht een aantal boeken tweedehands de laatste maanden) dan duik ik ook even in de oud papierbak, als je verpakkingen open maakt en omkeert, kun je er iets stevig mee inpakken.
Ik vind het wel heel handig om het oud papier op een makkelijke plek te bewaren, wij gooien daardoor makkelijker echt alles apart weg, hoe klein 't stukje papier ook is.
Soms heeft de binnenkant van een enveloppe nog een leuke kleur om het te gebruiken bij wat knutselen (die van Essent zijn knalroze aan de binnenkant bijvoorbeeld), ik gooi alles wat ik leuk vind en aan papier overgehouden heb van andere knutsel-acties in een kopieerpapier doos waar ik een heel stuk vanaf heb gesneden in de hoogte. Kopieerpapier dozen vind ik echt ideaal als opbergdozen om vanalles (stofvrij) in op te ruimen. Met eventueel geprinte stickers erop ziet het er al best netjes uit in een kast die niet zo veeleisend is, hoef je niet meer speciale opbergdozen te kopen.
Ik heb drie van die lage dozen gemaakt die op elkaar in de kast staan, daar zitten allerlei knutsel- en frutsel dingetjes in. Ik bewaar dingetjes die ik nog op een kaart ofzo kan plakken, ook cadeaulintjes bewaar ik, ik pak er weer een ander cadeautje mee in of ik maak er iets mee.

Glazen potten heb ik ook altijd wel een paar in de kast, ik gebruik ze om van alles in te bewaren, de kleinere potten met deksel zijn hier ook handig om zelfgemaakte crèmes in te bewaren, of een grote glazen pot wordt een voorraadpot voor het een of ander.
Plastic bakjes (vooral die met deksel) krijgen ook vaak een tweede leven, als diepvriesbakje, om dingen te sorteren en opruimen (ik zet bijvoorbeeld champignonbakjes in een la om dingen apart te houden, de bakjes van salades of filet american zijn ook handig), als bakje om voedsel in mee te nemen voor onderweg of op een uitje, kortom, om weer van alles in te doen. Lege sausflesjes worden dus batterij opslag (zie hierboven) of ik gebruik ze om drankjes of een zelfgemaakte dressing in te doen als we wat te eten mee willen nemen.
Lege drankflesjes worden opnieuw gevuld voor onderweg en als we op vakantie gaan doe ik er (af)wasmiddel in en de olijfolie. We kopen af en toe onderweg van die kleine flesjes als we dorst hebben en niets (meer) bij ons hebben. Als je flesjes neemt die wat dikker zijn, kunnen ze gewoon mee in de vaatwasser, zelfs onderin (daarna heel goed laten drogen met de dop eraf, anders kweek je er alsnog allerlei zaken in die mogelijk goed zijn voor de opbouw van je weerstand maar je ook ziek kunnen maken ;-). Ik zet de flesjes in een (draadmand)la en doe de dopjes apart in een bakje, kan het mooi nadrogen)) .
Van kapotte kleding die bij het afval gaat, is het wel handig om ritsen, labels en knopen etc. eraf te halen kwam ik laatst achter. Mr. Penny had een winkelhaak achter in z'n broek, ik heb van een werkbroek het label van het merk afgetornd en dat op de winkelhaak genaaid (toen was z'n Zeeman korte broek ineens van een bekend jeansmerk en voor een leek ook nog eens in waarde gestegen ;-). Leuke stofjes gooi ik in de lapjesmand, kan ik er nog eens wat van (ver)maken.
Mr. Penny is trouwens een natuurtalent in het maken van winkelhaken, ik heb nog een broek en z'n winterjas in de verstelmand. Ik zag laatst dat er een groot label in de nek van die jas zit, da's mooi, die kan er dus ook uit en over die winkelhaken heen gezet worden, dan nog wat snelfix (strijk je aan de binnenkant van de stof om iets te repareren) bij de zakken die uitgescheurd zijn (niet zo vreemd als je een compleet kantoor in je zakken meent te moeten stoppen) en hij heeft weer een jas.
Kleding die nog bruikbaar is maar we niet meer willen of passen gaat naar de kledingcontainer, de kringloop of dress for succes http://www.dressforsuccess-nederland.nl/dfs/index.php. Dress for succes helpt mensen die geen geld hebben daarvoor om goede sollicitatiekleding te krijgen. Door donaties hebben ze een showroom/winkel waar die mensen wat kunnen komen uitzoeken voor ze op sollicitatiegesprek gaan.
Koffiedrab gooien we regelmatig in de tuin, goed als compost. Planten die van kalk houden kun je ook fijngemaakte eierschalen geven.
(Kamer)planten recycle ik ook soort van, ik vind het wel leuk om ze te vermeerderen om ze vervolgens aan andere mensen te geven in een leuke pot. Ik vraag ook wel eens brutaal om een stukje van een plant bij andere mensen en dan heb ik weer een nieuwe plant. (Wil er iemand nog munt in de tuin toevallig? ;-) je maakt er heerlijke thee van en wij hebben er genoeg van omdat we het niet in een aparte emmer iets dergelijks geplant hebben (moet je dus wel even doen, het woekert enorm, we zijn van een klein plantje naar 2 vierkante meter gegaan het eerste jaar, oeps)).
Van lekke binnenbanden kun je nog sierraden en andere dingen maken, ik heb het afgelopen jaar een keertje gedaan (even google-en, dan vind je vast wel hoe).

Als je nou nog meer recycle inspiratie zoekt, dit is een super leuke site:
http://www.recyclethis.co.uk/ Je kunt echt van allerlei dingen die je normaal weg zou gooien verschillende suggesties lezen hoe je er nog iets van kunt maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.