Over deze blog en mij.

Veel mensen hebben momenteel moeite om rond te komen met hun (geslonken) inkomen. Veel mensen hebben schulden  en/of geen buffer op een spaarrekening om op terug te vallen bij tegenvallers.
Genoeg mensen hebben ook te maken met een gekrompen pensioen, pensioengat of -krater, een koophuis met een restschuld of andere tegenvallers waardoor hun toekomstige financiële situatie onzeker is geworden.

Wie je ook bent, wat je ook doet, waarom je ook wilt of moet besparen en hoeveel, ik hoop dat je je hier welkom voelt. Ik wil dat iedereen hier ook in zijn waarde wordt gelaten. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en niets is fout of per sé goed.

Al langer wilde ik een blog starten waar ik maar ook anderen besparingstips konden delen.
Het leek me een leuke uitdaging om hier 1001 besparingstips gratis weg te kunnen geven aan anderen. Echter bevond ik me ook op dat moment in de zogenaamde "tropenjaren" met twee kleine kinderen, waardoor er niet veel tijd overbleef om een blog te onderhouden, laat staan twee.
Maar nu ben ik weer terug. Ondertussen heb ik Pintrest ontdekt, daar staan nu duizenden tips om te besparen (mission accomplished!).

Over mij:
Het (be)sparen is mij deels met de paplepel ingegoten, deels juist niet (penny wise, pound foolish).
Ik begon heel keurig aan mijn financiële carrière en (be)spaarde netjes, daarna ging er even veel goed mis in mijn leven maar ik ben nu weer helemaal terug op mijn eigen financiele pad.

Ik ben zo'n beetje overal geweest.
Van genoeg spaargeld op de bank naar honger door een gebrek aan geld en daarna weer naar extra aflossen met overgebleven geld.
Van goedgelovig naar goed geïnformeerd en stevig in de schoenen. Van onbewust naar zeer bewust. Van struisvogel naar strakke financiele planner. Van slechte keuzes en omstandigheden naar slimme keuzes en rust. Van financiele sukkel naar financiele ster (zei ik dat echt? Sorry, zo ben ik normaal nooit maar ik kon geen ander woord met een "s" bedenken ;-).).

Mijn man en ik zijn, nadat we onze schulden hadden afbetaald, doorgegaan met (be)sparen.
We hebben van ons spaargeld en een erfenis zonnepanelen kunnen kopen (een jarenlange droomwens), we hebben extra afgelost op de hypotheek (ons huis staat niet meer "onder water") maar we houden wel goed in de gaten dat er altijd een goede buffer overblijft voor onverwachte situaties en vervanging van de auto. Lenen doen we niet meer.

Inmiddels ben ik arbeidsongeschikt geraakt. In de zomer van 2014 kreeg ik eindelijk een diagnose: Ehlers Danlos hypermobiliteitstype (excuses voor de Engelstalige link maar ivm herkenning van symptomen en bewustwording van deze ondergediagnostiseerde aandoening vind ik deze link de beste om meteen ook iets voor EDS patienten te doen).
Het verklaarde waarom ik altijd zoveel verschillende klachten had gehad en het zei, dat ik nooit meer beter zou worden. Ik heb mezelf echt letterlijk kapot gewerkt (eigenlijk ben ik in 2002 al part time toegelaten tot de toenmalige WAO maar vanwege mijn opvoeding en instelling kon ik dat doen niet accepteren). Ik heb nog steeds moeite met het volgen van mijn fysieke grenzen door het jarenlang door blijven gaan.

Ik voel me echt een gezegend mens dat ik in een land woon met een sociaal verzekeringsstelsel zodat ik toch een inkomen heb. Echter een arbeidsongeschiktheidsuitkering is vaak niet zo'n betrouwbaar inkomen.

Daarom volg ik al jaren een "regeren is vooruitzien"-strategie.
Van mijn uitkering, sparen we een groot deel door zuinig te leven. Omdat ik tzt waarschijnlijk weer in een lagere vervolguitkering terecht zal komen hebben we in feite logisch gezien het geld niet om nu alles gewoon uit te geven.

Nu bezuinigen heeft verschillende voordelen:
a. door nu minder uit te geven, zijn we aan een lager inkomen gewend als mijn uitkering weer (ernstig) verlaagd wordt.
b. door nu te sparen, bouwen we een buffer op, waardoor we een tijdelijk noodinkomen hebben als het echt heel erg laag wordt.
c. door nu te sparen, hebben we een al een goede buffer aangelegd. Alles daarboven gaat geregeld door naar de aflossing van de hypotheek. Daardoor daalt langzaam ons maandbedrag aan hypotheek en minder hoge vaste lasten, zijn zeer prettig bij een lager inkomen. Onze hypotheek is al bijna 170 euro per maand gedaald sinds we extra zijn gaan aflossen.

Het is ook op dit moment de enige vorm van pensioen die ik heb, die lagere vaste last. Bijna al mijn kleine pensioentjes zijn afgekocht. Als je te vaak ziek bent, krijg je boze bazen en collega's, die denken dat je thuis op de bank gaat zitten zappen (of nog erger) als er een druppel aan je neus hangt en dus ben ik vaak van werkgever moeten wisselen in het verleden.

Onze rentevaste periode loopt af volgend jaar maar oversluiten bij een andere aanbieder wordt lastig met mijn inkomen. Het wordt veel makkelijker en goedkoper, als we alleen op het vast inkomen van mijn man de hypotheek zouden kunnen oversluiten maar daar zijn we nog niet helemaal.

Over de tips op deze blog:
Sommige tips ken ik al erg lang of heb ik meerdere keren gehoord, ik weet dan niet meer, van waar of van wie ik ze heb. Sommige tips zijn via internet of mond op mond verspreid. Sommige dingen heb ik gaanderweg zelf bedacht en misschien had ik samen met iemand anders hetzelfde idee.
Het is echter absoluut niet mijn bedoeling de rechten van andermans harde werk te schenden. Mocht iemand het gevoel hebben dat dit toch zo is, dan hoor ik het graag en zal ik in overleg de tip verwijderen of de juiste bron vermelden.
Tips overnemen van dit blog mag maar dan wel met vermelding van dit blog graag. Ik wil zelf ook graag zoveel mogelijk mensen bereiken.

Uiteraard pas je de tips die op dit blog worden gegeven op eigen risico toe. Dit blog, de schrijfster en de tipgevers zijn nooit verantwoordelijk voor een eventueel ongewenste uitwerking of klagende huisgenoten.

1 opmerking:

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.