donderdag 13 december 2012

Tips om te besparen op de boodschappen


smeerworst en flinterdunne kipfilet in kleine porties
ingevroren.

Tip 18: vries vleeswaren in porties in.
Heel vaak moest ik vleeswaren weggooien die al te lang in het bakje lagen. Nu maak ik 3 tot 5 porties van een verpakking vleeswaar, één in het vleeswaarbakje en 2 tot 4 porties op losse stapeltjes in een vriezerzakje. De smeerworst koop ik voordelig met drie aan elkaar maar thuis snijdt ik ze in drieën, 2 delen gaan de vriezer in.

Tip 19: gebruik diepvrieszakjes opnieuw.
Als er precies hetzelfde terug in gaat en het zakje nog bevroren is, durf ik het zelfs zonder tussentijdse poetsbeurt. Ze kunnen afgewassen worden en omgekeerd opgehangen om te drogen.

Tip 20: bewaar bakjes, melkpakken e.d. om in te vriezen (of op te ruimen)
Favoriete bakken:  (huzaren)salade bakjes, ijsbakken, botervloten, bakjes van de chinees, melkpakken (bovenkant open maken, vullen en "oprollen"), bedenk het maar. Kleine bakjes zijn ook handig om lades of kasten op te ruimen.

Tip 21: gebruik stukjes schildertape ipv diepvriesstickers
Veel makkelijker weer los te krijgen en veel goedkoper.

Tip 22: koop vleeswaren (flinter) dun gesneden.
En gebruik gewoon even veel plakjes als normaal op je brood. Het went of je merkt er niets van.
Bij L is de flinterdun gesneden vleeswaar iets duurder dan het "normaal" gesneden maar we beleggen er veel meer boterhammen mee.

Tip 23: let op de kiloprijs, stuksprijs, literprijs
Handig bij het vergelijken van vlees en groenten. Nu zo vlak voor de Kerst zie je weer leuke "aanbiedingen" voor leuk en makkelijk vlees voor Kerst. De meeste prijzen zijn daarbij per 100 gram, zo loopt de prijs alsnog aardig op. Ik zag een aantal dingen die me wel lekker leken maar toen ik de prijs per ons vermenigvuldigde met 10 was de trek snel over. Gemarineerde kiphaasjes zijn geregeld in de aanbieding voor nog geen 6 euro per kilo. Met Kerst zijn ze met katenspek eromheen gerold ineens 15 euro per kilo. Dan rol ik wel even zelf, dank u. Deze week stond ik ook naar van die handige luiers à la instapmodel te kijken. De prijs per stuk stond er keurig bij. Toen ik het prijsverschil zag met de huidige luiers, besloot ik voorlopige te blijven plakken en wurmen.

Tip 24: schaaf, rasp, schil en snijdt zelf.
Je bent een stuk goedkoper uit als je zelf van een blok kaas plakken schaaft en kaas raspt (eventueel restje geraspt) invriezen. De "aardappelrondjes" die nu in de koelschappen liggen, met of zonder kruiden (als goedkope vervanger van krielaardappeltjes?) maak je ook zo zelf door piepers te schillen en in blokjes te snijden. In de fabriek halen ze de hoekjes er nog af zodat het meer op een rond aardappeltje lijkt maar het smaakt hetzelfde. Eventueel zelf kruiden toevoegen en voorkoken. Ik doe ze zo in de pan, als je kleine blokjes maakt, is het lekker snel gaar en klaar. Ook kant-en-klaar salades zijn ontzettend duur en zo zelf (na) te maken. Zo zijn er wel meer dingen uit het koelvak, die ook zelf kunt (voor)bereiden voor een veel lager bedrag.

Tip 25: maak zelf croutons van oud brood.
Kan ook van de kapjes, in blokjes snijden en in olie bakken met kruiden en/ of knoflook naar smaak, eventueel strooikaas er overheen als ze nog warm zijn. Je kunt ze ook in een ovenschaal in de oven maken. Bewaren in een goed afgesloten pot of bak.

Tip 26: maak een boodschappenlijstje.
Voorkom verleidingen en zaken vergeten. Voor de dingen die je vergeet, ga je later die week terug en vaak neem je dan toch weer iets mee.

Tip 27: maak een weekmenu voor je boodschappen gaat doen.
Hier staat naast het boodschappenlijstje voor de komende week altijd het weekmenu van die week. Het voorkomt dat we dingen weg moeten gooien (de meest bederfelijke zaken gaan allereerst op het menu), het helpt om "afhaalbuien" in te dammen en het helpt veel bij het maken van het boodschappenlijstje. Door een weekmenu te maken kun je ook makkelijker dingen combineren en zo ook weer minder overhouden. Deze week hadden we bijvoorbeeld sperzieboontjes, waarvan een deel de volgende dag in de minestronesoep ging. Paprika stoplichten, prei, champignons of een groot blik erwten e.d. verdeel ik ook zo makkelijker over de week door er steeds iets anders mee te maken.

Tip 28: neem zelf een boodschappentas mee.
Een opgevouwen plastic tas in je handtas of broekzak voor het geval dat of zo'n handig stoffen gevalletje dat zo lekker klein opgevouwen kan worden. Scheelt veel op jaarbasis als je daardoor geen dure tassen meer hoeft te kopen bij de kassa.

Tip 29: vergelijk prijzen.
Mensen die het leuk lijkt of het echt nodig hebben, kunnen daarvoor een prijzenboek maken. Je schrijft daarin verschillende artikelen op en daarnaast in verschillende kolommen wat ze kosten bij verschillende supers. Ik schrijf de prijzen graag in potlood, ze wijzigen wel eens. Je kunt het er ook heel klein bij schrijven of een streep door de prijs zetten, als het niet beviel. Vergelijk prijzen weer per kilo, liter of stuk voor een eerlijk vergelijk.

Tip 30: vergelijk aanbiedingen.
Makkelijk terug te vinden op bijvoorbeeld http://www.supermarktaanbiedingen.com/

Tip 31: kijk en vergelijk, maar beperk het aantal supermarkten dat je bezoekt.
Mijn opa en oma tuften vroeger van supermarkt naar supermarkt voor de laagste prijzen, zeker met de huidige benzineprijzen geen geldbesparend plan. Ga je op de fiets, dan kun je afwegen of je de tijd en energie ervoor (over) hebt.

Tip 32: doe mee aan geld terug acties.
Vaak hebben deze producten een sticker op de verpakking maar je kunt ze ook soms op internet vinden (zie ook tip 33).
(Bedankt Wallie, voor deze tip via het reactieformulier)

Tip 33: vraag gratis producten aan
Ik maak zelf gebruik van nieuwsbrieven van www.trynow.nl en www.elkedaggratis.nl. Ik doe dit nog niet zo lang, misschien zijn er nog fijnere websites te vinden. Ik gebruik een tweede voorletter achter mijn (enige) voorletter als ik iets aanvraag. Als ik dan later een brief ontvang met twee voorletters (terwijl ik er maar een heb), weet ik, dat het reclame is. Dat bekijk ik dan even vlug als ik (meer) tijd heb, soms zitten er kortingsbonnen in. De laatste tijd ontvangen: gratis paté plus 10 cent erbij  (verkoopprijs die vergoed werd was hoger dan wat ik ervoor betaald had), 2 keer shampoo, 1 douchegel, verschillende keren thee, een zakje soep en err.... Die kleine verpakkingen zijn reuze handig voor in de toilettas.

Tip 34: zorg dat je geen honger of dorst hebt als je boodschappen gaat doen, of moe bent.
Je bent dan sneller geneigd meer te kopen dan je van plan was, of extra lekkere dingen, of makkelijke dingen.

Tip 35: kijk ook onderin of bovenin het schap.
De duurste producten staan bewust op ooghoogte, meestal vind je de goedkoopste opties onderin, heel soms bovenin.

Tip 36: kijk de kassabon na.
Vooral bij één van de cassières bij mijn vaste supermarkt is het vaak raak en moest ik geregeld terug omdat ik iets verkeerd was aangeslagen. Ik vermijd haar rij daarom maar tegenwoordig. Je kunt het ook pas bij de fiets of auto controleren en dan terug als het nodig is, als je het niet leuk vind om het "in plain sight" te doen.
Iemand aanvullingen?

2 opmerkingen:

  1. Leuke tips. Ik doe maar bij 1 winkel boodschappen ivm de afstand, maar door op te letten kun je toch wel goedkoop boodschappen doen. Huis- of budgetmerken voldoen vaak ook prima.
    Nog een tip: doe mee met geld terug acties. Zo kun je producten die je anders niet koopt omdat ze te duur zijn toch een keer meenemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ipv etiketten voor diepvries schreef je gebruik schilderstape.Ik verpak het vlees in porties geschikt voor mij alleen en die pakjes gaan allemaal in een zak en de sticker die ik al had van de verpakking van de supermarkt erin spaart aan etiketten en schilderstape
    groet mien

    BeantwoordenVerwijderen

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.