zondag 4 maart 2018

Ons energieverbruik in een vrijstaand huis (1900) met 4 personen, loont isoleren?

Isoleren?
Maart vorig jaar werden wij de nieuwe eigenaren van ons droomhuisje uit 1900.
Vanwege deze leeftijd (en het verbruik van de vorige bewoners), leek extra isolatie ons wel wenselijk. In de aanvraag voor de vergunning hebben we dan ook een buitenisolatie opgenomen (kosten: € 14.000, excl subsidie).

We grepen echter naast de subsidiepot omdat we ons vorige huis drie keer moesten verkopen voor het helemaal rond was. Nu de pot leeg is, kun je alleen nog maar gunstig geld lenen voor isolatiemaatregelen. Wij zijn niet zo van lenen.
Vorige week ben ik eens gaan rekenen, na bijna een jaar hier. Ik vermoed, dat ook dat hele gedoe met de verkoop weer zo heeft moeten zijn en een reden had ;-).

Met een beetje rekenen kwam ik namelijk erachter dat met de huidige prijzen en het huidige verbruik, het meer dan 50 jaar duurt voor we die investering terug hebben verdiend.
Bovendien kwamen we erachter in het afgelopen jaar, dat we toch een spouwmuur bleken te hebben rondom de woonkamer. Er zit niet zo'n mooie isolatie tussen, maar toch, de muur is bij elkaar genomen toch wel dik.
Maar ja, wat gaat die gasprijs doen?
Het nieuwe plan is daarom om alleen de keuken en heel misschien een stuk van de badkamer een extra isolatie schilletje te geven aan de buitenkant. Omdat dat allemaal op de begane grond ligt, kan mijn man dat zelf wel vastschroeven. €14.000 past sowieso ook niet meer in het verbouw spaarpotje nu door alle tegenvallers.
Een warmteboiler zou wel een mooie investering zijn, die zich waarschijnlijk terug verdiend door de subsidie maar helaas hebben we nu nog even geen ruimte voor het vat.




Ons verbruik
Ons voorlopig ingeschat verbruik was wel even schrikken. We verbruiken nu 400-500 kWh meer aan elektriciteit en 900 - 1000 m3 meer aan gas dan in ons vorige huis, uit 1981.

Het gasverbruik bevreemd me niet zo maar de elektra, dat vond ik wel bijzonder, aangezien we geen nieuwe apparaten hebben aangeschaft, toch?
Samen met mijn man maakte ik een opsomming waar dit aan zou kunnen liggen en wij vermoeden, dat de grootste oorzaken zijn:
- de airco's boven bij de kinderkamers (het is daar in de zomer echt te heet om te slapen, we hebben de airco's daarom 30 minuten tot een 1 uur laten draaien rond bedtijd);
- de nieuwe oven (we hebben altijd een combi-magnetron gebruikt). Nog beter opletten of wat we willen bakken ook niet in de airfryer past;
- de aangeschafte hotpot/ multicooker (geweldig ding overigens);
- en het gebruikte gereedschap voor de verbouwing
Hmm.. okee, toch veel veranderingen dus.

Onze slaapkamer moet nog worden gebouwd/ verbouwd en daar zullen we ook een split-unit voor aanschaffen voor de airco en eventueel verwarming. Het verbruik gaat dus nog hoger worden.

Momenteel en voorlopig slapen we in het onverwarmde washok, ons bed past precies tussen de muur en de wasmachine (vandaar: geen plek voor vat van warmteboiler voorlopig). Hoewel we altijd geslapen hebben zonder verwarming aan, daar is het soms dus echt berekoud.
Vooral ook omdat er geen streepje licht binnen mag komen als de andere kant van het bed enigszins wil kunnen slapen. De deur naar het verwarmde vertrek naast onze tijdelijke slaapkamer moet daarom dicht, vanwege een lantaarnpaal 15 meter verderop.
Helaas kon ik geen lekker warme poezen onesie vinden om wraak te nemen op mijn ega die bang is van katten (en licht in het donker) dus het werd deze week een lekker dikke trainingsbroek van de Zeeman en een bijpassend warme trui die ik al had voor in bed. Lekker dikke sokken erbij en het probleem was opgelost. In de schuur staat ook nog een elektrische bijverwarming maar ja, ons bent zuunig hè? ;-)

Nou was ik was niet van plan de rest van mijn leven zo te slapen in de winter dus in de nieuwe slaapkamer zal de verwarming toch wel eens even aan gaan en de airco in de zomer.
Daarnaast worden onze kinderen groter en zullen ze meer apparaten gaan gebruiken (onze oudste heeft vorige week mijn oude mobiel gekregen en had binnen een dag een verslaving ontwikkeld).
Daarom lijken zonnepanelen me dan wel weer een goede investering. Ooit - eens, als de grootste kosten in de verbouwing gedaan zijn.




2 opmerkingen:

  1. Soms zijn het inderdaad de kleine dingen die toch weer voor meer verbruik zorgen. Wat balen dat jullie net naast de subsidies grepen! Ik heb zelf enorme besparingen gerealiseerd door te investeren in een pelletkachel. Ook zonder subsidie, maar ik zou het ook zó weer doen. Mijn gasverbruik ging naar een koud huis met voorschot van 250 euro, naar een warm huis met voorschot van 60 euro. De kachel had ik er binnen twee jaar uit, inclusief pellets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow, dat is inderdaad een hele mooie besparing!
      Een pelletkachel... het is een optie, alleen waar gaan we hem laten?
      Hoe krijg jij een nieuwe voorraad pellets bij huis (halen, bezorgen?)? En hoeveel opslagruimte heb je daarvoor nodig?

      We hebben wel een kachel in de woonkamer maar
      a. hout (simpele van de bouwmarkt) stoken vinden we minder milieuvriendelijk dan groen gas.
      b. dan wordt het in de badkamer, toilet en in onze tijdelijke slaapkamer heel koud omdat daar de radiatoren dan uit blijven.

      Verwijderen

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.