donderdag 14 oktober 2010

Wat is duurzaam?

Afgelopen maandag had ik een afspraak iets voorbij Antwerpen. Ik wilde het ff netjes en milieu-aardig doen dus goed aan het nieuwe rijden gedacht (auto opgeruimd en overbodig gewicht eruit (hoera, nog een grote zak potgrond gevonden in de auto), bandenspanning, raampjes niet te ver open, zo veel mogelijk constante snelheid (130 120 km p/u) en met een navigatiesysteem gereden, allemaal om benzine te besparen.
Ik was zo gaar als een soepkip toen ik klaar was en naar huis kon, ik kon het op een gegeven moment ook gewoon niet meer volgen en ik had het zo warm ook (koorts, bleek later).
Op de terugweg maak ik een foutje met de tomtom instellen (vermoeid- en suffigheid) waar ik veel te laat achter kwam (waar blijft die Liefkeshoek tunnel nou toch??) Ik heb dus heeeel lang van de ring Antwerpen mogen genieten, een studie kunnen maken van de kentekenplaat van m'n voorganger en veel benzine verspild.
Van de wederomstuit heb ik m'n telefoon ook nog helemaal uitgezet om de accu te sparen (bijna leeg en ik moest nog bellen) terwijl ik de nieuwe pincode niet wist... Anyway, een telefoonkaart en een leen maxi cosi boden uitkomst, de kleine meid kwam veilig thuis met papa. De grote meid kwam "sick as a puppy" thuis.

De laatste dagen dus veel tijd gekregen om na te denken over wat ik tot nu toe heb gehoord, gelezen en begrepen en ik vraag me steeds meer af: "Wanneer is iets nou echt duurzaam?"

Is een knuffel gemaakt van eco-katoen, in een buurland, duurzaam? In eerste instantie zou je "ja" zeggen maar katoen wordt ten eerste niet verbouwd in Europa dus dat word toch gevlogen of gevaren en hoe de arbeidsomstandigheden zijn op de plantage? Dan wordt er door dezelfde producent ook nog wol (vilt) gebruikt, die beestjes staan ergens op het Afrikaanse continent en hoe die gehouden worden? Ik krijg er geen duidelijke antwoorden over.

Dan heb je nog leuke merken met leuke spullen die bijna 100% recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn, milieuvriendelijk geproduceerd, foto's van überblije medewerkers. Die fabrieken staan dan wel in India of PRC (People's Republic of China), e.e.a. dus niet goed te controleren. Het schijnt zo te zijn die mensen van de republiek ook veel beter zijn in (detail)beschildering etc, dat kan of wil een Europeaan dan weer niet. Veel productiewerk moet dus wel naar PRC.

Is een plastic stuk speelgoed dat gemaakt is om heel lang mee te gaan (meerdere generaties) door een bedrijf dat aan het milieu denkt bij de productie ook duurzaam?

Ik weet dat het allemaal nog steeds beter is dan plastic, goedkoop, milieubelastend, kwalitatief teleurstellend speelgoed helemaal uit Azië (met kankerverwekkende, hormoon ingrijpende stoffen, of dingen die niet veilig zijn).
Ik heb het meeste van het speelgoed dat echt niet klopt en ik heb gekregen of gekocht in het eerste jaar van Sarah's leven bewaard.
Het zijn inmiddels al 6 dingen, defecten; losgelaten naden in knuffeldoekjes specifiek voor babies waardoor de vulling of belletjes eruit kunnen komen, verf die in schilfers van speelgoed afgekomen is (en in het mondje van een neefje lagen), stickers op plastic die eraf kwamen en dan nog een super foute babypop die "spreekt". De babypop kan wel 10 dingen zeggen; onder andere blaten als een geit huilen, "mama", zingen, een hikje doen, snurken als een verkouden olifant, en dan nog twee geluiden die ik niet thuis kan brengen. Het ene gaat een beetje als "klik" en het andere klinkt meer als een Borg uit Star Trek ("we are the Borg, you will be assimilated, resistance is futile") Gatverderrie zeg, wat een rotding. Je gaat je ook afvragen wat er nog meer allemaal door de kwaliteitscontrole komt als zelfs het "bandje" met opgenomen geluiden niet eens gecontroleerd is terwijl dat juist een van de belangrijkste kenmerken is van de pop (kennis heeft er ook een, de Borgs willen haar kind ook assimileren). Het stikwerk is ook niet goed, heb ik al uitgevonden. Ik vind het persoonlijk zonde van de grondstoffen dat zo'n kwalitatief inferieur stuk speelgoed gemaakt is.

Er  is mij verteld door mensen "dat wat jij, wil, echt veilig enzo, dat heb ik niet" en vooral deze heb ik vaak gehoord "alleen milieuvriendelijk speelgoed is commercieel niet goed, het is heel leuk en mooi hoor maar je moet ook aan je omzet/ marge denken."

Het wordt wel lastig zo. Ik heb maar een handjevol merken en dus een paar handjes producten over die duurzaam zijn geproduceerd, recyclebaar zijn EN uit Europa komen oh ja EN waarvan de veiligheid verzekerd  is (EN71 (Europese regelgeving) of ASTM F.. (Amerikaanse regelgeving, nog strenger)) en nog beter, het speelgoed ook getest en getoetst is bij een onafhankelijk bureau.

Lastig allemaal, ik begin zelf ook aan de haalbaarheid te twijffelen en als ik daar al aan twijffel...

3 opmerkingen:

  1. Lastig he? Als je iets bij Ikea koopt, is het wel lekker plat verpakt en in een heel grote series gemaakt, zou dat beter zijn dan iets lekker eco's wat je in een webwinkel koopt?

    Dingetjes van kruitvat ofzo kopen we sowieso niet. Pasgeleden was er al een bericht van de WVA dat meer dan een derde van het speelgoed uit China niet veilig zou zijn. Of nog meer... in elk geval schrikbarend veel.

    Als we plastic dingetjes krijgen van mensen of dingen die ik niet 'vertrouw' gaan ze linea recta in de doos voor de kringloop.

    Weet je, voel me ook snel zo'n zeikwijf als ik zeg dat mensen niets mogen kopen voor de kindjes... Had dat tegen mijn ouders gezegd, dat ze geen dingen meer moesten kopen voor ze just for the fun of it. Nou nou, boel commentaar van mijn pa... En ik maar hopen dat door op te letten de planeet net een klein beetje minder verkloot wordt. Ook handig voor later!

    Och ja. Het blijft lastig....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Houten speelgoed dan? Daar hebben mijn kinderen mee gespeeld. Ook een oude pan kon nog dienst doen als trommel (arme oren) of in de zomer een deken en het oude servies gebruiken voor de picknick maar toen waren ze wel al 4 of zo. Ik heb vaak de indruk dat kinderen een overdaad aan speelgoed krijgen, hun privé winkeltje. Lego, duplo, loco en wat poppen ja, maar alles kan, alleen is niet alles nodig.

    Ik had permanent een verlanglijstje van de kinderen en als er dan een cadeau gegeven kon worden, dan konden ze daar evt. op kijken.

    groetjes,
    Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ik heb deze queeste ook gemaakt ooit. Ik ben toch blijven hangen bij duplo en lego. Duits (grundlich, hahaha) en manlief had er dozen vol van zijn eigen jeugd en die doen nog dienst. Gelukkig is er met de overige frut die het huis binnenwandelde nooit iets gebeurd (althans nog niet merkbaar momenteel).
    Ik koop bijvoorbeeld geen kermisprul, maar met de kermis mag zoonlief iets uitzoeken van de lego ipv touwtje trekken ofzo. Is allemaal afgekeurd spul op zo'n kermis, weet je dat al?

    Echt biologisch, echt milieu en kindvriendelijk??? Moeilijk moeilijk.

    Succes ermee!

    Bedankt voor je reacties trouwens, ben blij dat we weer in contact staan ;)!!

    En houd me op de hoogte van je queeste ;)

    mailen: zenaswereld apeding googlemail

    BeantwoordenVerwijderen

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.