woensdag 8 april 2020

Je geld en de Coronacrisis. Wat moet je wel en niet doen nu?

Veel mensen voelen de gevolgen van de Coronacrisis al financieel of vrezen voor de gevolgen.
Wat moet je nu wel en niet doen? Mijn ideeën:

Wel doen:
Goed voor jezelf en je mentale gezondheid zorgen.
Je kunt best bezuinigen op de boodschappen misschien maar ga niet zo bezuinigen dat je voeding tekort komt. Geloof me, ik heb het geprobeerd toen wij 14 jaar geleden moesten besparen op alles, de honger is nog te doen maar na een tijdje houdt je lijf het niet meer vol. 
(Wil of moet je toch besparen, let op de prijs/ voedingswaarde verhouding en ga voor eenvoudigere gerechten met minder ingrediënten).

Doe iets productiefs met je zorgen.
Zet ze op een rijtje en stel jezelf de vraag hoe reëel het is dat je zorgen werkelijkheid gaan worden.
 De zorgen die je overhoud, kun je omkaderen.
Wij vrezen zelf voor de uren en ook baan van mijn man. Om dit te omkaderen hebben we de vraag gesteld "wat zou dit concreet betekenen financieel? 
Dat kun je ongeveer berekenen op de website van het UWV met behulp van een loonstrookje of iets preciezer met alle loonstrookjes van de afgelopen 12 maanden. Op www.berekenhet.nl kun je de bruto uitkering omrekenen naar een netto uitkering per maand.
Bedenk je ook, dat je met een lager inkomen misschien recht hebt op (meer) toeslagen . Als je wilt, kun je dat ook allemaal uitrekenen.

Maak een plan (A, B, C?)
Er zijn dingen die je niet zult kunnen veranderen of beïnvloeden. We kunnen niet beïnvloeden welke stappen de werkgever gaat nemen, we kunnen niets veranderen aan de hoogte van de zorgverzekering. Richt je op de dingen waar je wel invloed op hebt.
Wij hebben ervoor gekozen om te gaan bezuinigen om nog even te sparen voor een extra buffer en om te wennen aan een lager inkomen.

Waar je wel invloed op kunt hebben nu financieel:
Vaste lasten:
Wanneer je al uren en inkomen hebt moeten inleveren, zul je misschien al prioriteiten moeten stellen en wat contracten en abonnementen waar je ook zonder kunt  moeten opzeggen.
Voor vaste lasten zoals energie, je aansprakelijkheidsverzekering, woonhuis- en inboedelverzekering en autoverzekering, kun je op zoek gaan naar een betere deal.
Het TV, internet en belpakket kun je ook tegen het licht houden maar let erop dat je een jaar aan dit nieuwe contract vast zit. Extra pakketten en opties die minder belangrijk worden wanneer je je inkomen zou verliezen, kun je dan vaak niet meer stopzetten.
Misschien is een nieuw sportschool abonnement voor een jaar tekenen, als de sportscholen straks weer open zijn, ook niet handig. Tenzij je zeker weet dat het heel belangrijk voor je is, je er echt gebruik van gaat maken en je het kunt blijven betalen.

Variabele lasten:

Wat voor ons erg helpt, is de budgetten bewaken. Ik doe dit nu iedere week met behulp van de kasboekfunctie in de app van mijn bank en een zelfgemaakt Excel sheet.
Ook hierin kun je kijken wat echt nodig is, afhankelijk van je situatie nu en wat misschien nog te wachten staat.









Wat ik af zou raden:
Nu overhaast grote beslissingen nemen.  
Stress heeft invloed op het menselijk brein. Stress verlaagt het vermogen aan om te plannen, overzien, goed gefundeerde beslissingen te nemen en zelfs het IQ verlaagd met een paar punten. Vooral nu doe je er dus goed aan om een nachtje te slapen over grote beslissingen.

Geld uit je beleggingen halen.
De koersen gaan weer omhoog, het kan misschien weer 8 jaar duren voor ze op het niveau zijn van voor deze crisis maar ze gaan weer omhoog, wacht en kom er niet aan.
Beleggen doe je idealiter alleen met geld dat je kunt missen, als je dat hebt gedaan kun je nu op je handen gaan zitten tot de koersen weer gunstig zijn.

Te veel het nieuws en social media volgen.
Een, twee keer per dag is ook voldoende. Ik zie dat vooral in het weekend de sfeer erg negatief en vervelend is op social media.

Niks doen en extra geld uitgeven om jezelf te troosten of uit verveling.  

Je frustraties en angsten afreageren of projecteren op anderen.
Heb je dat onbewust al gedaan, het is menselijk, wees niet te hard voor jezelf. Praat het uit, zeg sorry en ga verder. Heeft iemand het al bij jou gedaan, hou er rekening mee dat iedereen anders om gaat met de stress van nu.

Rekeningen niet betalen en niks van je laten horen.
Mocht je een rekening niet kunnen betalen, neem contact op met de organisatie die je geld schuldig bent en leg uit dat je niet kunt betalen helaas. Meestal mag je gespreid betalen of  iets later betalen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Ik hoop dat ook de belastingdienst en zorgverzekeraars wat meer coulance mogen hebben in deze tijd maar dat is helaas niet aan mij. 

1 opmerking:

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.