zaterdag 21 januari 2017

Opruimen en minimaliseren, een truc gevonden

Al lang vind ik dat wij te veel spullen hebben. Spullen die ruimte in ons huis en hoofd kosten, die tijd kosten, die geld kosten.
De laatste jaren kopen we daarom nog minder spullen en gaat er geregeld een aardige hoeveelheid weg.
Dan nog hebben we meer dan ik wil bezitten. Ik denk dat ik vooral moeite heb met dingen weg doen waar ik nog iets mee kan, ooit.
Het is zuur iets te moeten kopen wat je ooit hebt gehad maar weg gedaan hebt voor mij omdat ik graag geld bespaar.
Nog veel zuurder vind ik echter iets moeten kopen omdat ik het niet kan vinden (omdat we te veel spullen hebben! ;-) ). Dat wil nog wel eens gebeuren hier.
Anderzijds bespaar je geld door minder spullen te hebben, hoe erg is het dan om af en toe toch weer iets te moeten kopen?
In theorie, kan en wil ik dus spullen los laten.
In praktijk,  lukt dat veel minder goed. Zodra je iets ziet of nog erger, vasthoud, ervaar je ongemerkt diverse emoties en gaan er razendsnel gedachten door je hoofd, volgens diverse studies.
In mijn geval denk ik dat de samenvatting is dat ik nog steeds bang ben een (groot) geld tekort te krijgen op een later moment in mijn leven. Dan is elke cent er een en kan ik wat ik vasthoudt misschien niet zo makkelijk kopen. Een vriendin vind een te leeg huis een beangstigend beeld, in haar hoofd gaat het dan niet goed met je (denken anderen). Zo denkt iedereen wel wat.

Maar nu.
Ik heb sinds kort een stok achter de deur, een verhuizing, ik merk dat dat enorm goed werkt. Alles wat ik weg doe, hoeft niet verhuisd te worden (scheelt geld) en in het nieuwe huis op en neer geschoven te worden tot we klaar zijn met de verbouwing.
Een verhuisbedrijf veel geld betalen om je spullen te verhuizen en dan bij het uitpakken nog veel weg doen (of na een aantal jaar onuitgepakte dozen of ongebruikte spullen weg doen), dat zal niemand graag doen.

Dit bleef er over van een propvol bovenkastje (excuses voor de abominabele kwaliteit foto).

Misschien helpt het, als je doet alsof je gaat verhuizen. Wat neem je dan mee en wat vind je niet de moeite waard?
Het is denk ik ook emotioneel iets waardoor je beter kunt loslaten als je gaat verhuizen; wat neem je mee naar je nieuwe leven en wat wil je achterlaten? Ik denk dat je een plaatje in je hoofd hebt als je gaat verhuizen, een beeld, een ideaal.
Misschien kun je door die emotie net iets beter knopen doorhakken en bewaren wat je echt wilt.
Misschien kun je een grote opruimbeurt combineren met het opknappen van een of meerdere ruimtes in je huis. Vanwege een nieuw verfje of behangetje heb je dan ook ruimte nodig voor de spullen in die ruimte.
Verhuis gewoon per kamer in je eigen huis!

En ja, ik heb Konmari ook al gelezen en gepind.
;-) Ik begon met onze trapkast, al gauw stonden al de schoonmaakspullen bij de deur 'cause it did not spark joy' maar ik realiseerde me gelukkig nog op tijd dat ik ze wel nodig had ;-).
Mijn kle

Vier dozen servies en ander keukenspul ging naar de kringloop. Ik heb nu nog maar een servies. Na het maken van deze foto's is er nog een doos glaswerk weg gegaan.

De voorraadkast is nog niet gedaan. Die zijn we leeg aan het eten.

Lijstje met de voorraad vlees, groenten, zetmeel en overige met daaronder gerechten die we hier van kunnen maken. Rechts op het blaadje schrijf ik wat we nog moeten kopen voor het gerecht. Als ik het boodschappenlijstje maak, kan ik dan makkelijk zien wat we nog moeten kopen om de voorraad op te maken. 6 opmerkingen:

 1. Een verhuizing is een prima middel om minder spullen te hebben. Zelf ben ik twee keer verhuisd. Wat je dan weggooit: oude studieboeken, 10 jaar belastingalmanakken, oude tijdschriften, versleten kleding, allerlei zaken die je ooit in de schuur gemikt hebt om er even vanaf te zijn. En toch gaan er ook weer spullen mee die je eigenlijk niet meer nodig hebt.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het werkt he? Kan je je voorstellen dat we toch weer een volle zolder hebben nu?
  Maar ik kan er nu niks mee. Als straks baby nummer 3 er is gaan we eens nadenken of er nog een nummer 4 komt. Pas dan mag ik voor mijn gevoel de babykleren ook echt weer weg doen.
  Maar de meisjeskleren van grote zus die kunnen nog wel 8 jaar op zolder liggen voor een eventueel zusje ze aan kan dus die gaan wél weg heb ik besloten.
  Maar in de zomer hoor, ik kan nu met die dikke buik niet meer rondkruipen daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er mooi opgeruimd uit. Prachtig dat jullie dan niet al teveel hebben om te verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er mooi opgeruimd uit. Prachtig dat jullie dan niet al teveel hebben om te verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook vaak moeilijk twee gedachten af te wegen: Ik wil liever minder dingen hebben (kost minder aandacht, moeite en geld), maar mischien heb ik ze toch in de toekomst nodig (en dan kost het aandacht, moeite en geld om ze nieuw te kopen).

  En met de 'spark of joy' vind ik het ook raar, als ik het wil toepassen aan dingen zoals papieren voor de belastingaangifte of, ja, schoonmaakmspullen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Mel,
   Ik heb wel eens gelezen dat sommige mensen de stelregel hanteren: als ik het binnen een straal van ... kilometer van mijn huis voor maximaal €.... terug kan kopen mocht ik het toch nodig hebben, dan doe ik het weg. Ik heb wel eens gelezen 15 kilometer en 15 euro. Dat vind ik dan weer hartstikke veel, €15 euro. Dingen van een paar euro kan ik wel makkelijker laten gaan maar dan nog, zijn al die euro's hier en daar, toch een aardig bedrag.
   Wat voor mij beter werkt is mezelf afvragen: heb ik het echt nodig? Kan ik het lenen? Heb ik al iets wat erop lijkt? etc. Er is zo'n lijstje met vragen die je jezelf kunt stellen voor je iets koopt. Ik dacht dat ik het op mijn blog had staan maar ofwel het is er niet, of ik kan het niet vinden. Ga het zo erop zetten voor je.
   Moneypenny.

   Verwijderen

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.