woensdag 12 december 2012

Winter bespaartips

Zuinig stoken
Hieronder enkele tips om nu te besparen op je energierekening.
Dit zijn algemene tips, wanneer je een ouder huis hebt, een huis dat weinig is geïsoleerd of lichamelijke klachten hebt zoals artritis zijn ze misschien niet op jou van toepassing. Proberen kan altijd.

Tip 3 65 (correctie, 3 was dubbel gebruikt): wen een lagere temperatuur aan
Veel mensen hebben de thermostaat op 20 of 21 graden staan. Met de thermostaat op 18 of 19 is ook een prima temperatuur. Als je aan het begin van het stookseizoen het zo lang mogelijk uitstelt om je thermostaat op te draaien en daarna jezelf went aan 18 a 19 graden, heb je er geen last meer van kou later. Een beetje mosterd na de maaltijd nu maar misschien kun je nog wel de thermostaat elke dag iets (verder) terug zetten.

Tip 4: trek eerst iets warmers aan, voor je de thermostaat omhoog schroeft.
Een lekkere trui, kruip onder een fleecedekentje.
Je kunt de verwarming lager zetten als je een woonmantel maakt van een oude deken. Er zijn mensen die een skipak gebruiken.
(Bedankt Genoeg en Hanneke van Veen en Rob van Eden voor de tip over de woonmantel)

Tip 5: maak gebruik van de gordijnen.
Overdag zijn zowel de gordijnen als de vitrage aan de zonkant helemaal geopend bij mij thuis. Zo kan het zonnetje lekker binnen schijnen en de woonkamer verwarmen. 's Avonds gaat alles dicht om de kou van de ruiten (en kleine kieren van de deur) tegen te houden. De radiator wel vrijhouden.
Voor de deuren kun je ook, het liefst lekker dikke, eventueel tweedehands, gordijnen hangen om tocht tegen te houden

Tip 6: zet de verwarming op tijd uit (uur van te voren).
Een uur voor je naar bed gaat of weg gaat, kun je de verwarming vast lager zetten (15 of 16 graden). Het blijft nog wel even warm genoeg in huis.

Tip 7: zorg voor onderhoud van CV/combi ketel.
Goed onderhoud kan veel stookkosten schelen. Laat er een keer per jaar naar kijken, of zoveel als de installateur geadviseerd heeft (bij nieuwere installaties soms maar eens per 2 jaar).

Tip 8: zet de radiator(s) (bijna) uit in ruimten die je niet of nauwelijks gebruikt.
Het is nu fris in onze hal en op het toilet is het ook fris 's avonds laat maar het is zo zonde om de radiator daar open te schroeven. De radiator staat daar, plus op een werk/rommelkamer maar een klein tikje open. Op onze slaapkamers staat de radiator niet ver open, wij houden niet van een warme slaapkamer.

Tip 9: ventileer en lucht.
Ook voor je gezondheid is ventileren belangrijk, in alle jaargetijden. Zorg dat er altijd aan- en afvoer kan zijn van frisse lucht in je huis. De roosters hoeven dus niet potdicht in de winter. Zet ook de thermostaat regelmatig laag en lucht een minuut of 10 het huis goed door de ramen tegen elkaar open te zetten. Frisse lucht warmt makkelijker op.

Tip 10: dicht naden en kieren.
Met tochtstrips langs ramen en deuren, speciale tochtstrips voor onderaan deuren, tochtbeesten voor de deur (of maak zelf zo'n rol) etc.

Tip 11: zet geen spullen of meubels voor de radiator.
Eventueel dan maar de bank in de winter op een andere plek?

Tip 12: breng radiatorfolie aan (eventueel ook om de verwarmingsbuizen).
Te koop bij bouwmarkten of te bestellen op internet. Nieuwe folies plak je achter tegen de radiator aan (tip: een dun plankje of stuk karton kan daarbij helpen, of iets zwaarders onder aan de strook hangen). Dat is effectiever en je ziet er niets meer van. Je kunt ook folie om de verwarmingsbuizen draaien. Door de folie gaat de warmte niet verloren in de koude buitenmuur.

Tip 13: plank in het gat! (deur dicht!)
Ja, het is een inkoppertje maar mijn man en dochter hebben er veel moeite mee, sluit tussendeuren meteen als je ze gebruikt hebt, er gaat anders veel warmte verloren (in die koude hal van ons).

Tip 14: maak gebruik van een snelkookpan.
Voor die winterse stoofschotels en soepen. Scheelt 66% van de kooktijd bij veel peulvruchten en stoofgerechten.


Avondeten van vandaag: Minestronesoep van restjes met daarbij zelf gebakken brood en zelfgemaakte kruidenboter.
Tip 15: maak zelf kruidenboter
Gewoon wat halvarine of roomboter (roomboter met een beetje water) in een schaaltje omroeren met naar smaak: knoflookpoeder, (kruiden)zout, peper, Italiaanse kruiden of peterselie.
Wij aten het vandaag op een zelfgebakken broodje bij de soep.

Tip 16: vries voordeelverpakkingen met afbakbroodjes in.
Zo'n grote zak nam ik eerst maar niet, dat krijgen wij niet in een weekend op. Nu vries ik ze gewoon in. Ik bak ze zonder voorverwarmen af op 180 graden, 10 minuten. Laatst heeft mijn man zelf een oven vol broodjes gebakken, die hebben we ook ingevroren. Vandaag nam ik er twee uit om lekker af te bakken voor bij de soep.

Tip 17: bewaar restjes groenten, aardappel, pasta e.d. voor soep.
Uitje en knoflook fruiten, eventueel spekreepjes erbij, daarna water en alle groenten e.d. erbij, kruiden naar smaak en lekker laten koken met een blik gepelde tomaat en je hebt lekkere minestronesoep.
Je kunt restjes (gekookte) groenten en aardappel ook steeds in een bak doen die je in de vriezer hebt staan, als die vol is maak je er soep van. Pureren met de staafmixer is dan ook lekker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.