maandag 27 augustus 2012

Prachtige mensen - lelijke mensen

Twee  berichten geleden schreef ik over "Prachtige mensen" en vandaag heb ik helaas inspiratie om te schrijven over een ander type mensen.
Lelijke mensen, die liegen - bedriegen, stelen, verduisteren, oplichten. Mensen die zich blijkbaar te goed voelen voor een normale en eerlijke baan en/of vinden dat ze meer verdienen dan ze verdienen.
Door een van deze exemplaren kon mijn man vandaag zijn benzine niet afrekenen. Zijn pas is geblokkeerd omdat die geskimd is. De irritante ettertjes hebben zover ik heb gezien niets van onze rekening gehaald en mocht dat toch zo zijn, dan zorgt de bank dat het terug komt maar toch, irritant.

Het ander mislukt mensexplaar heeft mijn beste vriendin geprobeerd te wurgen en heeft vervolgens haar auto, tablet en huissleutel gestolen. Alles behalve wat geld is gelukkig weer terug.
Het nieuwe en inmiddels dus ex-vriendje bleek al 5 jaar geen vast adres meer te hebben en bleek al 5 jaar vrouwen op te lichten, mishandelen en bestelen. Meerdere tegelijk zelfs. Hij woonde dan bij de een, dan logeerde hij bij de ander.
Er waren bij mij al diverse alarmbellen gaan rinkelen, helemaal toen ik hem ook ontmoet had. Mijn man en ik wilden op hele korte termijn nog eens op bezoek gaan om te zien of hij zich dan anders zou gedragen, veel mensen doen ook wel eens raar als ze onzeker zijn tenslotte. Ik heb mijn zorg en vragen niet helemaal onder stoelen of banken gestoken tegenover mijn vriendin maar ja, die was natuurlijk helemaal tot over d'r oren en zij kende hem beter dan ik... dacht ze. Ze was ook zo gelukkig eindelijk en het was zo fijn samen. Het is misschien maar goed ook dat we nog niet aan de grote alarmbel zijn gaan hangen bij haar familie, god weet hoe die gek had gereageerd daarop. Gelukkig waren de kinderen bij hun vader, daar ben ik erg dankbaar voor.

Omdat ik ook wel eens contacten heb gehad met andere slachtoffers van relatie-oplichters en nu op een aantal punten mijn zorgen baseerde, wilde ik deze punten delen.

Is je nieuwe partner betrouwbaar?
Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het stuk gaan van potentieel prachtige en prima liefdes dus let op: deze lijst is een aanwijzing, een lijst om je aan het denken te zetten. Het een hoeft niet het ander te betekenen maar krijg je een naar onderbuik gevoel over je eigen partner of die van iemand in je omgeving; ga alsjeblieft dingen checken en praat erover.
Maar... als het goed is zou het geen einde van je relatie moeten betekenen als je je partner kritische vragen stelt voor jou eigen zekerheid en veiligheid. Iemand die niets te verbergen heeft zal het niet leuk of lief van je vinden dat je dingen wilt checken of zelfs bewijzen wilt zien maar het zou geen onoverkomelijk probleem moeten zijn.
- natuurlijk hebben veel mensen een rugzakje, een verleden maar alle dames en heren oplichters waarvan ik weet, vertellen over meerdere situaties waarin of waardoor ze geld of spullen afhandig is gemaakt. Er is altijd een zielig verhaal, dat ze zelf nog geloven ook. Vaak is het iets uit onze realiteit, vermengd met die van hen. Zoals: een ex betrapt in bed met zijn beste vriend en door ex en vriend het huis uit gejaagd, een nieuwe werkgever die ineens een grote belastingschuld had en dus salaris, baan en appartement kwijt geraakt, een ex die hem/ haar heeft opgelicht, een zaak die failliet ging door schuld van een ander, mishandeld door ex-man en alles afgepakt en niemand die kon helpen of iets kon doen, etc. Hij/zij is volgens eigen zeggen valselijk beschuldigd van dingen als verduistering, oplichting of mishandeling (heel erg allemaal). Het hoeft niets te zijn maar zeker als meer dan één van zulke financiële tegenvallers zijn geweest, doe je er goed aan om dingen te checken en achter je oren te krabben.
- veel verhalen waarin ze een ander te slim af waren, de held waren, veel verhalen met agressie, veel zichzelf ophemelen, vertellen welke goede dingen ze zelf allemaal doen of gedaan hebben (gecombineerd met de slachtoffer verhalen moet het beeld ontstaan van een voorbeeldig burger).
- je "losweken" van je familie en vrienden. Je familie en vrienden geven volgens hem/haar niet genoeg om jou of doen dingen die "niet kunnen". Mensen maken volgens hem/haar misbruik van je. Mensen deden raar of onaardig tegen hem/haar. Allemaal dingen die hij/zij nooit zou doen. Jij ziet het misschien allemaal niet maar gelukkig wijst hij/zij je daar nu op.
- als je (achteraf) merkt dat dingen vooral gebeuren zoals hij/zij dat wilde. De dames en heren zijn meestermanipulators, sommige subtiel, anderen zijn vrij duidelijk dominant en zetten alles in om dingen te laten gaan zoals zij dat willen.
- schulden kan tegenwoordig iedereen hebben maar het is wel belangrijk dat je weet hoe ze zijn ontstaan en hoeveel schulden er zijn. Let vooral op bij schulden ontstaan door zaken bij het eerste punt. Als je wilt gaan samenwonen, zou je beiden je BKR profiel op kunnen vragen. Je kunt dat opvragen bij iedere bank met een balie in Nederland, het kost maar 4,95
http://www.bkr.nl/Consumenten/Wat-betekent-BKR-voor-mij/Mijn-gegevens-zelf-opvragen/
- hij/zij vraagt je geld uit te lenen of voor te schieten en betaald het niet direct bij de eerste gelegenheid met enige gene meteen aan je terug.
- je hebt aanwijzingen of sterke vermoedens dat hij/zij meer dan vriendschappelijke contacten zou kunnen hebben met andere dames of heren.
- hij/zij heeft geen vast woonadres. Je bent overigens verplicht de overheid te laten weten waar je bent, je moet bereikbaar zijn voor de belastingdienst bijvoorbeeld. Iemand die geen officieel adres heeft, verdiend een klein antecedenten onderzoekje. Waar komt iemand vandaan, waarom daar weg(gestuurd), waar woonde deze persoon daarvoor, etc.?
- "een samenlevingscontract is een motie van wantrouwen", als je dat hoort: run for it! Ik weet dat die zin gebruikt is door meerdere oplichters. Het is heel normaal om een samenlevingscontract af te sluiten als je gaat samenwonen, het is heel normaal om dat te willen. Een partner die dat niet wil, zou je zelf moeten wantrouwen, zekers als je korter dan zeg 3 jaar aan het LAT'ten bent en nog niet het hele (financiële) verleden van je nieuwe partner kunt overzien.   Nu ben ik wel weer helemaal klaar met dat oplichtersspul en ga ik weer verder over tot de orde van de positieve en mooie wereld. Tenslotte zijn ze onze energie ook nog niet waard...

4 opmerkingen:

 1. Ik ben in familie-verband opgelicht. Ze voldoet royaal aan het beeld van zichzelf ophemelen. Frappant! Ze heeft dan ook een gediagnoseerde persoonlijkheidsstoornis. Gelukkig nog nooit door een manspersoon waar ik de lakens mee deelde. Of dat wijsheid is of mensenkennis, weet ik niet. Ik weet wel dat ik mijn lief 100% kan vertrouwen na bijna 11 jaar samen (behalve een gat in zijn hand soms, is ie heel betrouwbaar)
  Heftig hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat erg zeg! Ik ben gelukkig nog nooit in de familiekringen belazerd/aangevallen, of wat dan ook, maar dat lijkt me nog pijnlijker dan wanneer het een wildvreemde is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om hier maar weer eens tegen te waarschuwen. Gelukkig zijn de meeste mensen wel integer, maar je zal maar net zo'n flapdrol treffen!
  En als je er zelf middenin zit, aan de "dader" gehecht bent - dan hoop ik altijd maar dat een vriendin wél helder zicht heeft, en dat ik dan haar waarschuwingen ter harte zal nemen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit stuk zet heel erg goed aan het denken, dank u wel voor het delen, heeft hier de ogen geopend, mijn dank hiervoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.