zondag 31 januari 2010

Landelijke consuminderdag, zondag 14 maart

Gister kwam de "Genoeg" binnen (voor wie het niet kent, dat is het tijdschrift dat de opvolger is van de Vrekkenkrant). Weer leuk en interessant, ik las ook dat er 14 maart een landelijke consuminderdag is, het staat al in m'n agenda!
Goed bedacht om het te organiseren op de dag doen dat je gratis kunt reizen met het boekenweekgeschenk.

Landelijke Consuminderdag
zondag 14 Maart


Organisatie: Zuinigheid met Stijl en Transition Town Tilburg.
Info via Zuinigheidmetstijl, entree: € 5,00.
Reserveren bij Zaal 16 vanaf 1 februari (http://www.zaal16.nl/index.php/index/categorie/programma/2010/03/14/ ??). Met het Boekenweekgeschenk kun je op 14 maart gratis met de trein reizen.

De Consuminderdag van…
Godelieve Engbersen (42) organiseert op 14 maart in Tilburg de tweede landelijke Consuminderdag. Of de Minder=Meer-dag. Of de Ont-moetingsdag. Ze heeft het tij mee.

Een Consuminderhuis in Landgraaf, nieuwe Consuminderkringen in Groningen, Rotterdam, Hilversum en Eindhoven. Helpt de recessie een handje om het virus te verspreiden?
‘Dat speelt zeker mee. Bij de nieuwe aanwas zitten veel mensen die in de financiĆ«le problemen zijn geraakt. Maar het leuke is: ze blijven. Ook als die problemen zijn opgelost. Mensen willen ontsnappen aan het gevoel dat ze geleefd worden door reclame en door de sociale druk om dingen te hebben.’

Het programma van de Consuminderdag is heel divers: lezingen van de Low Impact Man en filosofe Ineke Pelt, een bespaarspreekkamer, natuurwandelingen, vegetarische maaltijd en cabaret van Arie Vuyk. Wat is de rode draad?
‘Voor mij is dat: van hebben naar zijn. Ik snap werkelijk niet waarom mensen zo bang zijn om wat in te leveren. Waarom toch die ontevredenheid? Het neemt zoveel angst en ontevredenheid weg als je consolideert wat je hebt. Zuiniger leven, meer repareren, wat meer samenwerken: het geeft rust.’

De dag wordt mede-georganiseerd door Transition Town Tilburg. Wordt het ook een groen evenement?
‘Ja, de groene poot is tegenwoordig zwaarder vertegenwoordigd. Vroeger betekende consuminderen grip krijgen op je tijd en op je geld. Weg met de rommel in huis. Nu vragen we ons ook af: waar wordt die rommel van gemaakt, waar komt het vandaan? Het zijn in dat opzicht moeilijke tijden om optimistisch te blijven, maar de Consuminderdag wordt toch een vierende dag met een hoopvolle boodschap: less is more.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.