maandag 2 november 2009

Nee hoor, Minipenny is nog steeds niet geboren. Ik heb wel weeën maar nog niet van de soort of het zet niet door. Er wordt in ieder geval volop geoefend dus misschien binnenkort...

Tussen het slapen en uitrusten door rommel ik nog een beetje aan. Ik ben weer helemaal verslingerd aan Sudoku puzzels geraakt. Op een of andere manier lukken die van een makkelijk niveau nog wel terwijl ik aan een nieuw boek begonnen ben en ik bij het derde hoofdstuk alle namen niet meer uit elkaar kon houden en er niks meer van snapte. Verder heb ik onze konijnen nog bijna dodelijk verwond omdat ik onnadenkend iets ontzettends doms deed. Het licht is boven dus niet echt goed aan of het maakt kortsluiting in de hersenpan.
Ik vond in m'n Sudoku puzzelboek gister Sudoku's die ik had ingevuld toen ik een goede hersensschudding had bijna twee jaar geleden, blijkbaar waren m'n hersenen er toen toch ernstiger aan toe. Ik heb daarin cijfers binnenste buiten en onderste boven opgeschreven zag ik nu, heel bizar. Rare dingen, die hersenen.


Net heb ik een Sudoku op m'n iGoogle gedaan. Ik vind iGoogle zo'n geweldige uitvinding! Voor wie het nog niet kent, op iGoogle kun je allemaal handige gadgets plaatsen, als ik m'n internet open zie ik zo m'n e-mail, het laatste nieuws, ik kan de radio aanzetten, iets zoeken in Wikipedia of een woord vertalen of opzoeken, filenieuws, het weer, de reisplanner, takenlijstje, super handig vind ik.


Je gaat hiervoor gewoon naar www.google.com en maakt dan een account aan. Je kunt dan uit allerlei gadgets zoeken en die gewoon toevoegen aan je eigen iGoogle-pagina. Ik had eerst ook nog een TV-gids gadget maar die doet het op een of andere manier niet meer helaas.

Zoals je in m'n e-mail ziet, heb ik een mailtje gekregen van Bol.com met het verzoek een verkoper van 2ehands boeken te evalueren. Ik wilde namelijk graag het derde boek van Barbara Veenman kopen, voor de collectie Egypt(ologie)-romans (ik heb die van Christian Jacq voor 80-90% compleet) maar ja..... you know me, dan ga ik wel even kijken of ik er voordeliger aan kan komen. Uiteindelijk heb ik voor de helft van het geld het boek op Bol.com tweedehands gekocht, in de staat "zo goed als nieuw". Volgens mij is mijn boek nog niet eens gelezen en op de achterkant zat een streepje dat ik er zelf ook vast op gekregen had binnen een week, helemaal prima dus, weer 14,50 Euri uitgespaard. Bol is niet de enige aanbieder/site met tweedehands boeken, ik heb ook goede verhalen gehoord over andere sites (ff googlen), ook om zelf boeken tweedehands op te verkopen (Bol.com vraagt een percentage van de verkoopprijs plus een vaste vergoeding per boek, er zijn sites die dit niet doen maar ik wist daar nog niet van toen ik wat boeken ging verkopen).

Zoals ik in een eerder bericht heb geschreven, op de 10e van de maand tel ik alle saldi van bankrekeningen en spaarrekeningen op. Alle saldi en totalen zet ik in een Excel-sheet en ik bereken dan ook hoeveel de saldi van ons "privé" en alles samen zijn toegenomen of afgenomen. Onderling hebben we een beetje een wedstrijdje wie het meest erbij spaart in een maand. Onderaan vermeld ik dan ook speciale dingen, zoals "1005 teruggekregen energie afrekening - 100 Euro gekregen verjaardag MrPenny dus totaal zelf gespaard ...." Als het totaal saldo is afgenomen gaan we ook kijken hoe dat komt.
Ik had al zo'n vermoeden dat we deze maand, zeker met het geld van onze energie afrekening erbij, een record totaal saldo/spaargeld zouden hebben. Ik kan misschien niet gaan saldi tellen op de 10e dus ik heb vooruit zitten rekenen, vaste lasten die er nog niet af waren eraf, wat geld voor boodschappen, tanken, andere dingen en wat marge eraf, geld wat woensdag en donderdag komt erbij... lekker makkelijk uitzoek klusje dus, je kunt maar nieuwsgierig zijn.
Maar jawel hoor, we hebben ons record verbroken en ik zag ook nog dat ik bij het hoogste bedrag op op de 28e saldi telde en dan zijn de vaste lasten er nog niet vanaf....
We zitten nu één maand op ons nieuwe budget/begroting, we doen nu net alsof ik al minder inkomsten heb, dat extra bedrag dat ik nog wel heb nu, gaat naar de spaarrekening. Dat gaat dus goed, da's mooi. Vanwege het nieuwe budget zijn we ook het kasboek weer bij gaan houden, is ook goed gelukt deze maand. We zaten bij een aantal posten over het budget heen dus we zijn gaan kijken hoe dat kwam. Bij twee posten was de overspendering te verklaren (dingen voor Minipenny voor de uitzet aangeschaft, zijn eenmalige kosten en dingen vooruit gekocht, zoals Sint cadeautjes en een duur cadeau voor een speciale gelegenheid) maar bij twee posten hebben we onszelf op ons kop moeten geven. We hebben iets te makkelijk gemakseten of lekkers gekocht bij de supermarkt of plekken waar "gefrituurde aardappelstaafjes gedresseerd met saus naar keuze" worden verkocht. We houden nu nog even een tijdje het kasboek bij om te zien hoe het gaat en of we bepaalde posten moeten aanpassen.

Kennis is macht, denken wij, je kunt wel lijstjes en bedragen bij gaan houden maar je moet er ook iets mee doen en je bedenken waardoor een bepaald bedrag is ontstaan om echt inzicht te krijgen in je financiële plaatje.

We gaan nu kijken waarvoor we spaargeld willen reserveren en nog voor willen/moeten sparen. Gister hebben we het er al even over gehad en dit verlanglijstje gemaakt:

1. Vervanging auto - 9000
2. verbouwing zolder - 2000 (dakraampje, muren afwerken, timmerwerk, beetje electra en een verwarming)
3. studie Minipenny
4. feest (wij zijn wel getrouwd maar hebben het feest nog nooit gevierd en we denken er toch weer over om nog een bruiloft te geven over 2 jaar)

En dan bedenk ik me nu dat we vergeten zijn het bedrag op te nemen dat we altijd al als reserve hebben genomen. De reserve is om financiële klappen op te vangen en duurdere dingen te kunnen vervangen, ook als alles tegelijk komt (wasmachine, droger, koelkast, TV en stereo zijn allen bejaard). Nou ja, we waren toch nog niet klaar.

Ik ben nu wel ff klaar hier, ik ga even dutten, afgelopen nacht ook veel wakker geweest dus ik ben nu alweer goed moe.

1 opmerking:

  1. Ha, ha, en ik maar denken dat je babytje al geboren is, je had al zo lang niets meer geschreven op je weblog. Veel sterkte met de laatste loodjes. Hopelijk kan ik hier binnenkort meer lezen over je kleine Minipenny.
    Groetjes, zuinigaan

    BeantwoordenVerwijderen

Reactie? Vragen? Altijd leuk om van anderen te horen.